Dat je kledingkeuze veel over jou kan vertellen, is je vast wel bekend. Maar ik denk niet dat je er ooit naar hebt gekeken op een manier die volledig vanuit jezelf komt. Kleding kiezen we al snel uit omdat we iets uit willen stralen naar de buitenwereld, omdat het zo hoort of omdat iemand ons ooit heeft verteld welke kleding we moeten dragen.

Maar durf jij je kleding volledig voor jezelf te dragen? Omdat JIJ je goed voelt in die outfit?

 

Kledingkeuze als zelfwaardering

Hier had ik laatst een interessant gesprek over met een vriendin – ik was online aan het shoppen en had een hele leuke outfit besteld. Ik vond ‘m geweldig; een mooie print, leuke kleur, ik voelde me er echt goed in voor mezelf. De vriendin in kwestie vond de outfit natuurlijk hartstikke leuk staan. Alleen bij het idee om in die outfit over straat te gaan bekroop me een gevoel van angst, ongemakkelijkheid. Want, wat zouden andere mensen wel niet van mij denken wanneer ik in zo’n outfit over straat zou gaan…?

Ze zei tegen me; je kledingkeuze laat ook zien in hoeverre jij jezelf waardeert.

En oh wat heeft ze gelijk!

 

Knalgeel pak

Je kent het vast wel, je denkt ‘deze outfit koop ik helemaal voor mezelf, omdat IK ‘m mooi vind’. Maar vervolgens blijft het in de kast hangen want de outfit is ‘te mooi om alleen in huis te dragen’ maar tegelijkertijd ‘te anders dan ik normaal draag’. Want normaal draag je misschien wat minder opvallende kleding omdat je het wel prettig vindt om op te gaan in de massa en er vooral niet tussenuit te springen. Omdat je jezelf onzeker voelt.

Ik heb veel respect voor vrouwen die dit niets uitmaakt en ik streef ernaar om dat ook te kunnen. Vrouwen die dragen waar zij zich prettig in voelen, voor zichzelf, ongeacht wat anderen er van vinden. Je ziet het meteen aan ze; ze stralen en hebben zelfvertrouwen. Zo zag ik laatst iemand in een knalgeel pak. Het stond haar geweldig. Niet omdat het een luxe maatpak was of iets dergelijks, maar omdat ze er in straalde. En mijn gedachte was; ‘wow, wat gedurfd, ik zou dat niet zomaar aan durven trekken’. Niet dat ik ook een geel pak wil, nee, ik wil juist het zelfvertrouwen om onder andere te dragen waar ik me goed in voel.

 

Vergelijking en jezelf zijn

We vergelijken onszelf echter zo met andere vrouwen dat we vergeten wie we eigenlijk zelf zijn. We durven niet meer zo goed echt voor onszelf te kiezen, we durven onze echte ik niet meer te laten zien. Niet per se omdat anderen daar misschien over oordelen, maar juist omdat we een oordeel over onszelf hebben. We vinden onszelf niet goed genoeg, niet mooi genoeg, noem het maar op. En dat uit zich ook in wat we durven dragen.

Ze zeggen vaak; fake it until you make it. Dus trek eens die outfit aan die jij helemaal geweldig vindt en straal erin. Je hoeft niet te wachten tot je het zelfvertrouwen hebt om het te gaan dragen, maar juist door het te dragen bouw je ook je zelfvertrouwen op.

Of dat nu een geel pak is of je joggingpak – draag waar je je goed in voelt omdat jij jezelf er goed in voelt.