fbpx

Het woord mindset kom je tegenwoordig overal tegen, vaak verweven met de boodschap dat je er alleen komt wanneer je de juiste mindset hebt. Dat klinkt natuurlijk goed. Waarschijnlijk weet je wel waar je heen wilt, wat je anders zou willen in je leven, of misschien heb je grote dromen die je waar wilt maken. Als mindset de manier is om daar te komen; hey, ik doe mee! Alleen.. wat IS mindset eigenlijk, welke is de juiste, en waar vind je die?

 

Mindset definitie

De definitie van mindset is: the established set of attitudes held by someone. Oftewel: een vastgestelde combinatie van verschillende manieren van denken die iemand er op na houdt.

Dat is ook precies wat het inhoudt; een manier van denken. Je mindset vertelt hoe jij naar jezelf en je leven kijkt, en hoe je daar mee om gaat. Je zou mindset dus ook kunnen omschrijven als de manier waarop je in het leven staat.

Ik ben het echter niet eens met het woord ‘established’ uit deze definitie. Ja, je mindset is op dit moment zoals deze is. Dat betekent echter niet dat deze morgen niet anders kan zijn, het betekent niet dat je jouw mindset niet kunt ontwikkelen of positiever kunt maken.

 

Positieve mindset

Het klinkt zo makkelijk; ‘je moet gewoon een positieve mindset hebben, dan gaat het je lukken!’. Laten we eerst eens kijken wat een positieve en negatieve mindset eigenlijk inhouden, en vervolgens kijken we naar hoe dit jouw leven beïnvloedt.

Heb je een positieve mindset, dan kijk je op een over het algemeen positieve manier naar het leven. Je ziet het goede in van omstandigheden en weet daarin vaak de positieve weg te vinden. Ook praat je op een positieve manier met jezelf – je bent tevreden met wie je bent en ziet mogelijkheden. Stress heb je niet zo veel, want door de positiviteit stroomt de energie lekker door je heen en zorg je goed voor jezelf.

 

Negatieve mindset

Een negatieve mindset is min of meer het tegenovergestelde – daarbij praat je op een negatieve manier tegen jezelf, denk je vaak dat iets jou niet zal lukken of dat het simpelweg niet voor je weggelegd is. Wanneer er iets gebeurt zie je eerder de negatieve kant van de zaak. Vaak zorg je niet zo goed voor jezelf, je denkt dat verandering toch geen zin heeft óf je wil wel veranderen maar loopt daarin compleet vast.

 

Combinatie van verschillende manieren van denken

Mindset is echter een combinatie van verschillende manieren van denken. Het is een verzameling van overwegend positieve en overwegend negatieve manieren van denken. Je zal ongetwijfeld bij jezelf ervaren dat je over sommige dingen juist heel positief bent en over andere zaken juist wat negatiever.

Jouw combinatie van mindsets is uniek voor jou en is bepaald door verschillende overtuigingen die je in de loop van je leven op hebt gedaan en aan hebt geleerd.

Wanneer je bijvoorbeeld als kind hebt geleerd dat gezond eten moeilijk, niet lekker en stressvol is, dan zal jouw mindset ten opzichte van gezond eten overwegend negatief zijn. Dat houdt in dat wanneer jij besluit om gezond te gaan eten, dit erg moeilijk voor je zal zijn, tenzij je jouw manier van denken, je overtuiging over gezond eten gaat veranderen.

Misschien vind je sporten wel heel erg leuk en doe je dat zonder problemen een paar keer per week. Het is maar net hoe je aankijkt tegen bepaalde zaken, bewust en onbewust.

Je mindset veranderen

Het mooie van mindset is dat je deze kunt veranderen. Het is niet iets waarmee je bent geboren en wat voor de rest van je leven vast staat – juist niet.

Je mindset kun je kiezen. Dat klinkt misschien als een nogal sterke bewering, maar het is wel zo. Alleen het is niet zo dat je van de een op de andere dag besluit: ik heb een andere mindset, en dat vervolgens ook in één keer lukt. Eigenlijk is het best een ingewikkeld ding, die mindset en ik begrijp volledig waarom het veel mensen niet lukt om daar precies de vinger op te leggen.

Wel kun je nagaan op welke gebieden je vastloopt, of waar je vooral negatieve gedachtepatronen bij jezelf herkent. Ook dat is je mindset. Door dit regelmatig eventjes te analyseren kom je erachter op welke manieren je wordt beperkt door je mindset. Vervolgens ga je na hoe je die aspecten positiever in zou kunnen steken. Kun je er misschien een les uit leren? Is het echt waar wat je denkt? Hoe kun je iets mooier of beter maken, zodat het meer bij je past?

Door je insteek steeds positiever te maken, verander je vanzelf je mindset. Dat kost tijd en oefening en gaat niet snel, maar het gaat uiteindelijk wel. Je hebt jouw denkpatronen tenslotte niet in een dag aangeleerd, daar zijn jaren overheen gegaan en dus kost het ook wat meer moeite om deze te veranderen.

 

De ideale mindset

Wanneer ik de ideale mindset zou moeten omschrijven, dan zie ik deze als liefdevol, accepterend en positief. Die mooie mindset begint door jezelf en je leven zoals het nu is eerst volledig te accepteren zoals het nu is. Je gaat houden van jezelf zoals je bent.

Wanneer je dat doet kun je steeds meer naar je hart gaan luisteren; je gevoel volgen. Dat betekent niet dat je nooit meer voor tegenslagen zult komen te staan, maar het betekent wél dat je jouw leven gaat leven en bewuste keuzes maakt die bij jou als persoon passen. Alles wat je doet komt voort vanuit verbinding met jezelf, met wie jij bent en waar jij je goed bij voelt. Van daaruit kun je je talenten optimaal benutten, ga je stralen en steek je anderen aan met jouw energie. Door zo volledig jezelf te zijn draag je iets moois bij aan de levens van anderen, aan de wereld.

Als laatste: Wat kun je nu echt doen om jouw mindset te verbeteren, om deze beter bij je te laten passen? Simpel: naar je gevoel gaan luisteren en daarop actie ondernemen. Begin heel klein en gebruik iedere minuscuul stapje wat je zet als katalysator om de volgende stap te zetten.

Spreek jezelf eens tegen. Vertel jouw verhaal opnieuw, maar dan positiever. Al is het maar een klein beetje. Hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker het gaat en des te meer je dit ook daadwerkelijk gaat voelen.

Vanuit dat positieve gevoel ga je jezelf ook anders gedragen en kun je ineens een stuk makkelijker die nieuwe gewoontes implementeren in je leven.

Hoe kijk jij tegen mindset aan en wat is jouw mindset?